tähtiverstas

Helvetti on nähty ja koettu

Satakunnan Kansa 30.8.2012

Valinta – rupisia riimejä, karmeita tarinoita. Teksti ja ohjaus Mia Jussinniemi. Rooleissa Emmi Lovén ja Tero Flink. Säestys Arto Lehtonen. Tähtiverstas ry:n esitys 29. elokuuta Porin diakonia-ammattikorkeakoulussa.

Tässäpä tehokas valistusnäytelmä. Valinta tarjoaa huumeidenvastaisen viestinsä niin intensiivisenä ryöpytyksenä, että puolituntinen tarjoaa asiaa enemmän kuin kolmetuntiset eepokset keskimäärin.

Valinta saarnaa sanomansa perille, mutta omalla tavallaan, riviensä välissä. Keinoinaan se käyttää käänteistä psykologiaa, liioittelua ja kireäksi viritettyä verbaalis-fyysistä komediaa.

Niin, komediaa. Valinta on äärimmäinen murhenäytelmä, mutta tyylilaji pysyttelee 90-prosenttisesti komiikan puolella. Leppoisasti jutusteleva, lupsakka savolainen huumekauppias on pinnalta hauska hahmo, mutta pinnan alta monin verroin luotaantyöntävämpi kuin valkokankailta tutut tylyt diilerit.

Emmi Lovén ja Tero Flink räiskäyttelevät lavalle liudan nopealla tahdilla vaihtuvia roolihahmoja. Huumeidenkäytön vaikutusta ympäristöön luodataan laajalla otannalla. Huumekauppiaan lisäksi nähdään käyttäjän sisaruksia, vanhempia ja muuta lähipiiriä, hoitohenkilökuntaa ja poliisia unohtamatta.

Näyttelijäkaksikon ote on päällekäyvän brechtiläinen, provosoiva ja säälimätön. Katsoja on näyttelemisen suora kohde – vastanäyttelijä, joka puuttuu lavalta. Tehokeino pakottaa kokijan mutustelemaan teoksen sanottavaa jo sen keston aikana. Ajatukset myllertävät päässä monitahoisena möykkynä, joka purkautuu kirkkaanpunaiseksi langaksi.

Pari pientä laulunumeroa antavat katsojalle tarvittavat hengähdyshetket. Arto Lehtonen säestää herkästi kitarallaan Emmi Lovénin kaunista ääntä.

Klassisen tragedian tavoin eri tarinansäikeet päättyvät huonosti, huonosti ja huonosti. Näytelmän surullisimmat henkilöt ovat valintansa tehneet. Katsoja voi onneksi vielä tehdä omansa.

Mikko I. EloPikkusisarukset Lauri (Tero Flink) ja Liisa (Emmi Lovén) käsittelevät isosiskonsa huumeidenkäyttöä omalla tavallaan.

Kaikki kotisivujen materiaali, ellei toisin mainita, on Tähtiverstas Ry:n omaisuutta, eikä sitä tule kopioida ilman asianmukaista lupaa.
Sivujen suunnittelu ja toteutus: Frida Gee