tähtiverstas

Näkökulma:
Valinta-näytelmä tutkii huumeidenkäytön vaikutusta käyttäjän ympäristöön

Satakunnan Kansa 23.8.2012

Kun saan tilauksen, istun koneelle, ja näytelmä vain tulee jostakin. Henkilöt alkavat puhua minulle, kertoa minulle tekstin kautta, mitä haluavat sanoa. (Mia Jussinniemi)

Mikä on sinun valintasi?

Tähtiverstas ry:n toteuttama näytelmä Valinta - rupisia riimejä, karmeita tarinoita on toisenlainen sukellus huumeidenkäytön maailmaan. Näytelmässä ei seurata niinkään huumeiden vaikutusta käyttäjään itseensä, vaan ympäristöön.

- Huumeidenkäyttäjä Emiliaa ei nähdä tarinassa ollenkaan, vaan seuraamme hänen äitiään ja sisaruksiaan. Lisäksi tarkastelemme esimerkiksi savolaista huumekauppiasta ja huumekokeiluja aloittavaa teinityttöä, kertoo käsikirjoittaja-ohjaaja Mia Jussinniemi.

Valinta tarkastelee laajasti huumeidenkäytön yhteiskunnallista tasoa. Se kertoo muun muassa siitä, miltä poliisista tuntuu tuoda suruviestiä perheelle.

- Huumehoitoihin on tänä päivänä hankala päästä, eikä rahaa niihin ole tarpeeksi. Mahdollisuudet toipua käyvät vuosi vuodelta hankalammaksi.

Jussinniemi on aiheen asiantuntija, sillä hän on paitsi teatteri-ilmaisunohjaaja, myös päihdetyöntekijä. Valinta perustuu tarinoihin, joita hän on työssään nähnyt.

- Tuomme vakavaa sanomaa esiin komedian keinoin. Näin se on tavallaan helpompi vastaanottaa, Jussinniemi pohtii.

- Huumeidenkäytön hirveyttä on hirveästi esillä. Sitä ei tarvitse ehkä enää kenellekään kertoa, sillä kaikki tietävät sen jo.

Komediallisuudesta huolimatta Valinta ei ole mikään koko perheen valistusnäytelmä.

- Tämä sopii nuorille yläasteikäisistä ylöspäin, ei missään tapauksessa lapsille. Näytelmä on tosi raju, siinä on todella rajua kieltä, asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Tässä ei käy hyvin, tässä kuollaan, Jussinniemi painottaa.

- Esitys sopii erityisen hyvin sosiaali- ja terveysalan ammatti-ihmisille ja opiskelijoille, mutta ehdottomasti myös nuorille ja heidän vanhemmilleen.

Jussinniemi alkoi kirjoittaa Valinta-näytelmää keväällä. Hän myöntää, että kirjoittaminen on ollut raju prosessi.

- Kirjoittajana huomaa sen, että valikosta poistuvat kaikki onnelliset loput. Mukana on sympaattisia henkilöitä, joista tietää jo kirjoittaessa, että tälle ei käy hyvin.

Jussinniemi on viiden vuoden aikana kirjoittanut ja ohjannut vetämälleen Tähtiverstas yhdistykselle toistakymmentä näytelmää, joista suurin osa on päihteitä tavalla tai toisella käsitteleviä tilaustöitä.

- Kun saan tilauksen, istun koneelle, ja näytelmä vain tulee jostain. Henkilöt alkavat puhua minulle, kertoa minulle tekstin kautta, mitä haluavat sanoa.

Jussinniemi valitsee näyttelijät ja muut tekijät Tähtiverstaan näytelmiin projektikohtaisesti. Valinnassa näyttelevät Emmi Lovén ja Tero Flink ovat ohjaajalle tuttuja monesta aiemmasta projektista.

Valinta harjoitellaan kuntoon lyhyessä, intensiivisessä jaksossa, kuten aiemmatkin Tähtiverstaan näytelmät.

- Rankka, mutta antoisa kymmenen päivän harjoitusjakso on käynnissä. Vaikka asia pohjalla on traaginen, tyylilaji on koominen, ja siihen heittäydytään ihan täysillä, Lovén kuvailee.

- Aiheen vakavuutta ei saa miettiä liikaa. Kun esityksen tekee puhtaasti komediana, traagisuus ei pääse vaikuttamaan päähän liikaa, Flink säestää.

Tekotapa on intensiivinen verrattuna siihen, että tehdään usean kuukauden aikana. Kun tehdään parissa viikossa, elämme koko sen ajan tätä juttua, Lovén jatkaa.

Tietyllä tavalla tykkään siitä, että tehdään nopeasti. Silloin ollaan näytelmässä koko ajan mukana, Flink lisää.

Katsoja antoi puisen sydämen

Tähtiverstaan yhteiskunnallisesti kantaaottavat, ihmisläheiset näytelmät herättävät joskus äärimmäisen voimakkaita tunnereaktioita.

- Yhden Kuvia-näytelmän esityksen jälkeen katsoja tuli juttelemaan vedet silmissä, todella liikuttuneena. Hän otti viikko sen jälkeen yhteyttä ja kertoi, että hän elää sitä näytelmää vieläkin, kertoo näyttelijä Emmi Lovén.

- Taisi olla Paluu yhteiskuntaan - meno-paluu -esityksessä, kun vanhempi mies lähestyi minua pieni puinen sydän kädessään, sellainen kaulakoru. Hän tuli eteeni itkien, puristi sydämen käteeni ja sanoi, että hän haluaa antaa tämän minulle, koska tykkäsi esityksestä niin paljon, muistelee Mia Jussinniemi.

- Ihmiset yllättyvät usein siitä, kuinka vaikuttavia nämä esitykset ovat. Yksi opettaja sanoi täällä Porissa Kuvia-esityksestä, että no, olihan tuo nyt aika paljon miellyttävämmin kerrottu kuin joku sosiaalipolitiikan luento.

Mikko I. Elo, PoriKaikki kotisivujen materiaali, ellei toisin mainita, on Tähtiverstas Ry:n omaisuutta, eikä sitä tule kopioida ilman asianmukaista lupaa.
Sivujen suunnittelu ja toteutus: Frida Gee